Nieuws

 

Verkeersdeelnemer in stad ademt veel fijnstof in


Datum: 17 oktober 2013

Verkeersdeelnemers in Nederlandse steden krijgen grote concentraties ultrafijnstof binnen, afkomstig van vervuilend stedelijk verkeer. Dat blijkt uit metingen van Milieudefensie langs fietsroutes in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In een stad als Tilburg zullen dergelijke metingen waarschijnlijk geen afwijkend beeld te zien geven.

Door de meetgegevens van de routes zichtbaar te maken in films van diezelfde routes, laat de milieuorganisatie direct zien hoeveel ultrafijnstof mensen in het stedelijk verkeer tegenkomen. Zo wordt een onzichtbaar probleem zichtbaar. Een probleem met grote gevolgen voor de volksgezondheid. Met ultrafijnstof worden de allerkleinste deeltjes fijnstof bedoeld. Omdat het zo klein is, kunnen deze deeltjes via de longen direct in het bloed terechtkomen. Via het bloed komen ze vervolgens overal in het lichaam, bijvoorbeeld in de hersenen. Blootstelling kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten zoals longaandoeningen, hart-en vaatziekten en kanker. Juist voor deze hele schadelijke deeltjes, bestaat geen wettelijke norm.

“Omdat er geen norm is voor ultrafijnstof, nemen overheden ook geen maatregelen,“ aldus Ivo Stumpe, campagneleider verkeer van Milieudefensie. “Terwijl veel mensen juist hier last van hebben en we weten waar het aan ligt.” De door Milieudefensie gemeten concentraties tonen aan dat vooral vervuilend verkeer zoals vrachtwagens, scooters en oude diesels veel ultrafijnstof uitstoten. Fietsers ademen die uitstoot direct in. Stumpe: “Gemeentes kunnen hier iets aan doen door het meest vervuilende verkeer uit steden te weren met een efficiëntere milieuzone en door schoon vervoer te stimuleren.”

De milieuorganisatie wijst er op dat niet alleen fietsers maar ook andere weggebruikers als automobilisten, voetgangers en ov-reizigers te kampen hebben met ultrafijnstof. Stumpe: “Het probleem raakt iedereen in het verkeer, vooral in stedelijk gebied. Door het meest vervuilende verkeer aan te pakken kunnen gemeentes daar wat aan doen.”

Op de website www.milieudefensie.nl/rochelroutes zijn films van de routes te zien, waarbij direct zichtbaar is hoeveel ultrafijnstof de fietser op elk moment tegenkomt.

 

nieuws

Milieu- en natuurgerelateerd nieuws van
binnen en buiten het Milieucafé. Heeft u
iets te melden wat interessant is voor de
bezoekers van het Milieucafé?

Neem dan met ons op.


twitterlogo

Voor het allerlaatste nieuws: volg het
Milieucafé op Twitter!