Nieuws

 

Schaliegasbedrijf Cuadrilla kan eventuele schade niet betalen


Datum: 11 november 2013

Boorbedrijf Cuadrilla heeft geen financiële buffer om schadevergoedingen te betalen als het mis gaat bij schaliegasboringen in ons land, blijkt uit onderzoek in opdracht van Milieudefensie. Het Rijk verleende Cuadrilla in 2009  boorvergunningen voor Brabant en de Noordoostpolder, onder de aanname dat het bedrijf in staat zou zijn eventuele schades te vergoeden.

De Tweede Kamer debatteert maandag 11 november over het intrekken van de nu lopende schaliegasboorvergunningen. Milieudefensie roept minister Kamp op om de verleende vergunningen per direct ongeldig te verklaren, nu deze onterecht verleend lijken te zijn.

Het gebrek aan financiële ruimte bij Cuadrilla blijkt uit een analyse van de bedrijfsstructuur en financiële positie van het boorbedrijf door onderzoeksbureau SOMO. De vergunningen voor Brabant en de Noordoostpolder zijn in handen van twee Nederlandse dochters van het Britse bedrijf Cuadrilla; Cuadrilla Brabant en Cuadrilla Hardenberg. Ze zijn verleend onder de voorwaarde dat Cuadrilla financieel in staat is om door boringen aangerichte schade te compenseren. Uit de analyse van SOMO blijkt dat het zeer onwaarschijnlijk is dat Cuadrilla dit kan, omdat de boekwaarde van de Nederlandse tak slechts 1 miljoen Britse pond is.

In geval van een grote schadeclaim is het bovendien zeer onwaarschijnlijk dat het moederbedrijf of de investeerders van Cuadrilla de Nederlandse tak financieel bij zullen springen of voor faillissement zullen behoeden. Dit in tegenstelling tot wat Cuadrilla-directeur Frank de Boer beweerde tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer op 19 september 2013, waar hij aangaf dat Cuadrilla kapitaalkrachtige investeerders achter zich heeft staan om eventuele schade te vergoeden. Uit het onderzoek van SOMO blijkt daarnaast dat het bedrijf betrokken is bij een reeks controverses, van niet of foutief informeren van omwonenden en niet volgen van overheidsrichtlijnen tot veroorzaken van aardbevingen.

Geert Ritsema, campagneleider energie en grondstoffen bij Milieudefensie: “Cuadrilla is geen betrouwbare partner voor de Nederlandse overheid. Het is onverantwoord dat minister Kamp  vergunningen heeft verleend aan een bedrijf dat financieel zo wankel is en zo'n slecht track-record heeft als het gaat om maatschappelijke verantwoord ondernemen. Het lijkt er op dat Cuadrilla amper enkele miljoenen kan ophoesten terwijl in Groningen nu al 1 miljard euro wordt uitgetrokken voor schadevergoedingen na aardbevingen.”.

Minister Kamp heeft in september 2013 het moratorium op schaliegas met minstens een jaar verlengd, maar heeft de vergunningen van Cuadrilla niet ingetrokken. Zodra Kamp groen licht geeft, kan Cuadrilla dus starten met boren. De gemeenten Boxtel, Noordoostpolder en de provincie Brabant hebben minister Kamp eerder al verzocht de vergunningen in te trekken. Omdat niet binnen drie jaar na afgifte van de vergunning een eerst boring is gedaan, kan de minister zonder verdere consequenties de vergunningen intrekken.

Het rapport is te vinden op de website van Milieudefensie.

 

nieuws

Milieu- en natuurgerelateerd nieuws van
binnen en buiten het Milieucafé. Heeft u
iets te melden wat interessant is voor de
bezoekers van het Milieucafé?

Neem dan met ons op.


twitterlogo

Voor het allerlaatste nieuws: volg het
Milieucafé op Twitter!