Nieuws

 

Britse wetenschappers waarschuwen voor gevaren schaliegas


Datum: 26 maart 2014

Door het gebrek aan publiek beschikbare gegevens over de Britse olie- en gaswinning, bestaan er "belangrijke onzekerheden" over de veiligheid van de schaliegaswinning in het land. Tot die conclusie komt een team van Britse deskundigen.

Groot-Brittannië zet stevig in op de ontginning van schaliegas, dat opgeslagen zit in gesteente. Om het gas eruit te krijgen moet het gesteente ondergronds eerst gescheurd worden, het zogenaamde "fracken". Daarbij worden water, zand en chemicaliën onder hoge druk in de bodem gepompt. De techniek is wereldwijd aan een steile opmars bezig – in de VS is fracken al goed voor 20 procent van de gasproductie – maar is ook erg controversieel. Steeds meer studies wijzen op de nadelen, zoals grondwatervervuiling en risico op aardbevingen.

Ook in Groot-Brittannië zijn er kritische geluiden. In een studie in het tijdschrift Marine en Petroleum Geology waarschuwt een team van deskundigen dat er nog veel onzekerheden bestaan. Sins 1902 is in Groot-Brittannië al op meer dan tweeduizend plaatsen naar olie en conventioneel gas geboord, maar er zijn nog geen operationele boorputten voor schaliegas. De deskundigen gingen dan ook op zoek naar naar ervaringen in het buitenland met schaliegas, met name in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Filmpjes van omwonenden die er hun leidingwater in brand konden steken, gingen de hele wereld rond.

Van de 8030 geïnspecteerde boorputten die tussen 2005 en 2013 werden geïnspecteerd in Pennsylvania bleken er 506 (6,3 procent) getroffen door lekken, zeggen de wetenschappers. Een ander onderzoek in dezelfde regio concludeerde dat ongeveer een derde van de bronnen een waarschuwing had gekregen wegens inbreuken op de milieuwetgeving. In de meeste gevallen ging het om vervuiling van oppervlaktewater.

Duidelijkheid
In tegenstelling tot de VS bestaat er in Groot-Brittannië geen publieke informatie over de inspecties, zeggen de onderzoekers. "Ons onderzoek bevestigt dat fouten in de bronnen een probleem vormen en dat de gegevens die hierover bestaan in Europa erg schaars zijn", zegt hoogleraar Richard Davies van de Durham University in de Britse Krant The Guardian. "In Groot-Brittannië worden bronnen weliswaar gecontroleerd door inspecteurs, maar er is geen informatie beschikbaar voor het grote publiek, dus we weten niet hoeveel problemen er zijn. Er zijn onzekerheden waar we geen duidelijkheid over krijgen."

De wetenschappers pleiten voor meer transparantie. Ze wijzen er verder op dat van meer dan de helft van de achtduizend bestaande conventionele gas- en oliebronnen in Groot-Brittannië onduidelijk is wie nu de eigenaar is. Bovendien wordt tweederde van die boorputten niet meer geïnspecteerd.

Bron: IPS

nieuws

Milieu- en natuurgerelateerd nieuws van
binnen en buiten het Milieucafé. Heeft u
iets te melden wat interessant is voor de
bezoekers van het Milieucafé?

Neem dan met ons op.


twitterlogo

Voor het allerlaatste nieuws: volg het
Milieucafé op Twitter!