Tweede tv-editie over droogte en duurzaam fastfood

Omroep Tilburg zond op vrijdag 18 december de tweede tv-talkshow uit van het Milieucafé. Die was een paar dagen eerder opgenomen in Paradox. Je kunt de uitzending hier terugkijken op YouTube:

De talkshow setting was een nieuw experiment in het kader van de Anderhalvemetersessies. Omdat normale café's niet mogelijk zijn in coronatijd, maakt de redactie podcasts, videoreportages en nu dus ook een tv-uitzending. Vertrouwde elementen zijn de gesprekken met gasten, de muziek en een cabareteske afsluiting door Frans van der Meer en Jeroen de Leijer.

Tafelheer
Theo van der Bruggen van La Poubelle geeft uitleg over een prachtige tafel en laat ondertussen nog wat spullen zien voor de kerst: tassen gemaakt van oude kleding van het BAT, kerstballen van trouwjurken en een wollen kerstboom die jaren mee kan. Bekijk hier het videofragment:

Stervende bossen
Een videoreportage met boswater Lex Querelle. Duizenden hectaren fijnsparbos in Brabant (en de rest van Nederland), zijn over vijf jaar dood. Naaldbomen worden daarom vervangen door kansrijkere soorten. Op locatie in Huis ter Heide laat Lex het zien en hij legt het ook uit. Het is het zoveelste gevolg van verdroging en stikstof; hierdoor verslechtert de conditie van de bomen en krijgt de letterzetter (een kevertje) de kans om de boom om zeep te helpen. Zomereiken hebben daarnaast extra last van verzuring: de schimmels rond hun wortels, nodig voor de voedselopname, sterven af door het vrijkomen van metalen in de bodem. Toch worden de boomresten niet compleet opgeruimd want al die insecten betekenen weer voer voor de vogels. Bekijk hier het videofragment:

Fastfood kan duurzamer
Bij fastfood dacht je vroeger aan friet, kroketten en frikandellen uit de snackbar. Maar de sector groeit enorm. Nu is er keus uit shoarma, döner, pizza en allerlei soorten burgers. Het roept vragen op hoeveel afval dit allemaal oplevert en of hiermee de voedselverspilling niet toeneemt.

Foodblogger Anne de Graaf legt uit dat je kunt kijken naar water, energie en CO2-uitstoot. Gewone friet blijkt wat dat betreft best wel duurzaam. Maar voor één hamburger is een hoeveelheid water nodig die gelijk staat aan 13 douchebeurten… Verder zijn wegwerpverpakkingen natuurlijk uit den boze.

In een reportage van Het Andere Normaal blijkt dat de grote ketens beleid aan het maken zijn. De grootste winst is te behalen bij de kleine ondernemers. En die zouden gestimuleerd worden als consumenten zich wat meer bewust opstellen. Merel Reijers van Koninklijke Horeca Nederland Tilburg signaleert dat dit nog geen trend is, maar dat her en der al wel mensen gemotiveerd bezig zijn. Consumenten zouden kortom vaker moeten vragen om duurzame producten en verpakkingen, is de conclusie.

Manon Lauffer van het Foodatelier dat vegetarisch eten verkoopt, let vooral op verpakkingen. Als je bij haar een eigen beker of bakje meeneemt, krijg je korting.
En het Tilburgse publiek? Dat eet wel vaker vegetarisch - maar papieren rietjes zijn niet populair.

Lees hier verder over de mogelijke verhuizing
van atletiekvereniging Attila naar Prinsenhoef

Meer informatie
Omroep Tilburg is te zien via KPN op kanaal 1344 en via Ziggo op kanaal 40.
De schitterende tafel werd ter beschikking gesteld door kringloopwinkel La Poubelle

 


Volgend artikel: Verhuizing Attila

foto tafel

Spraakmakende tafel..

theo van der bruggen

Theo van der Bruggen..

lex querelle

Lex Querelle wijst op de schade door de letterzetter..

dode fijnsparren

Schade aan fijnsparren en zomereiken..

anne de graaf

Anne de Graaf..

liseth horsten

Liseth Horsten..

 

Environmental Lounge Cafe..