2016

Rondje biologische kaas

Soms valt er iets te proeven in het Milieucafé. Zo nam broeder Bernardus van abdij Koningshoeven het biologische bier Puur mee. Stadsimker Marcel Horck kwam in mei met zijn honingbier. En bioboerderij 't Schop trakteerde op diverse hapjes.

Dit keer wordt Eva Kostelijk kort geïnterviewd in de aanloop naar de pauze. Ze staat iedere zaterdag op de biologische markt op het Koningsplein, in de kraam van de kaashandel van Katja en Joep Bastiaansen. En ze heeft een paar kilo prima kaas meegenomen om uit te delen.

Eva studeert voedingsmiddelentechnologie. Momenteel is ze druk met afstuderen. Hoe kwam ze op de biologische markt terecht?
"Eerder heb ik bij restaurant de Imme gewerkt. De kok daar heeft me aangeraden bij de kaashandel. En ik ben ook vrijwilliger geweest bij de Hall of Fame." Inmiddels is het vier en een half jaar geleden dat ze in de kaas ging. "En ik eet het zelf ook graag."

Kaas van Bastiaansen is een eigen merk geworden. De vader van Joep is in 1974 begonnen met kaasmaken, als hobby in zijn schuur. Sindsdien is de handel fiks gegroeid. Katja en Joep hebben tegenwoordig de leiding over de zaak. Men beschikt inmiddels over drie productielocaties in Nederland. Duitsland is hun grootste exportland.

Maar vanavond gaat de kaas rond door Paradox. In de pauze vindt hij gretig aftrek. Jong, belegen en oud.

 


Volgend artikel: Producthergebruik

Eva Kostelijk en Frans Post

Eva Kostelijk

Eva Kostelijk trakteert


Foto's: Bianca Vleugels

Verslag: Hans van den Berk