2021

Smakelijk voorproefje

Docu 't Schop 27 oktober in première

In de pauze worden biologische hapjes uitgedeeld en dat heeft een reden. Omroep Tilburg heeft namelijk een documentaire gemaakt over bioboerderij 't Schop: Boeren Met De Natuur. De film gaat woensdag 27 oktober in première in Cinecitta en Jan van den Broek komt kort toelichten wat we kunnen verwachten. En hij heeft ook de trailer alvast meegenomen.

Het applaus vindt Jan "een tikje voorbarig want hij heeft de productie zelf nog niet gezien". Hij weet wel dat er heel veel materiaal opgenomen is; "Ik ben benieuwd wat ze geknipt en geplakt hebben".

Jan verklaart dat het idee afkomstig was van Lout Donders, ooit redacteur bij het Eindhovens Dagblad, producent bij Omroep Brabant en tegenwoordig zelfstandig adviseur. "We hadden een vacature in de boerderijwinkel in Hilvarenbeek en Lout liet weten wel te willen komen om worst te maken. Verder niets." Maar na een paar maanden kroop het bloed toch waar het niet gaan kon en kreeg de worstenmaker het idee voor een documentaire. Jan was daar in eerste aanleg wat terughoudend in "want ik weet hoe dat gaat met die journalisten. Maar uiteindelijk, na veel lange gesprekken die we voerden, heb ik Lout het vertrouwen gegeven."

En zo zal het verhaal verteld worden van de boerderij die vroeger een gemengd bedrijf was en nu een biologische onderneming. Het verhaal van boeren met de natuur, want Jan "wil de boel goed achterlaten voor mijn kinderen. Sterker nog, het moet beter zijn dan het was." En om aan te sluiten op het onderwerp van de mestfabrieken: "Onze mest is iets heel anders dan wat er in die fabriek omgaat. Onze koeien begrazen 80 tot 90 hectare natuurgebied in de directe omgeving. En de kringloop bij 't Schop is gesloten, wij gebruiken alleen mest van onze eigen koeien."

Na de première op 27 oktober wordt de documentaire ook vertoond op Omroep Tilburg.


Volgend artikel: Mick Stender

Lout Donders druk met worsten maken

Jan van den Broek: "Ik weet hoe dat gaat met die journalisten"

Video: Omroep Tilburg

Foto's: Paul van Rijswijk

Verslag: Hans van den Berk