Milieucafé 8 maart 2018

Duurzaam voedsel

Tegen de overvloed aan suiker en vet

Het ging er al vaker over in het Milieucafé: er wordt teveel voedsel verspild. Eten dat wel wordt gegeten is vaak van slechte kwaliteit. Gezond voedsel is daarmee een dingetje geworden en daarvoor heeft zich een pleitbezorger gemeld.

Pieter Bon zal bij veel Tilburgers bekend zijn als zanger. Samen met componist Tom America maakte hij in de jaren tachtig deel uit van de Tilburgse popband MAM. Professioneel maakte hij een imposante carrière in het onderwijs. Tot voor kort was hij directeur van de Fontys Academy for Creative Industries. Momenteel is Pieter druk bezig met het opzetten van een Academy for Sustainable Development. Maar vanavond spreekt hij als vertegenwoordiger van 013Food, een platform dat werkt aan duurzame productie van gezond voedsel. En Pieter maakt er een gepassioneerde presentatie van.

"Hoe vetter en hoe zoeter kan het zijn!" Pieter toont een foto van de Amerikaanse cardioloog Stephen Siegel. Hij dient om schoolkinderen te laten zien wat ze die dag hebben gegeten. "Maar ook bij ons in Nederland is dit een probleem. Loop en kijk een dag rond en je ziet hoe ongelooflijk veel ongezond voedsel er wordt aangeboden. Daar moeten we echt iets aan gaan doen." Bon pleit voor voedseleducatie, ook via het onderwijs. "Amsterdam werkt er al aan. Daar mag geen reclame worden gemaakt voor slecht voedsel. Utrecht is bezig. Ede kent een wethouder voedselbeleid."

De cijfers spreken boekdelen. De helft van de Nederlanders is al te zwaar. 1 op de 7 schoolkinderen is obese. [Daarmee steekt Nederland nog gunstig af met het Middellandse zee-gebied, waar het percentage op 30 ligt, red.] Pieter Bon kan er kort over zijn: "Kijk naar al die nieuwe ketens en eettenten die overal verschijnen in ieder stadscentrum! Nu komt er weer een Dunkin' Donuts, alsof we daar blij mee moeten zijn. Het is genoeg. Volgens mij zijn we zoet en vet genoeg!" Hij krijgt er een vet applaus mee.

PvdA, 50plus, CDA

Yusuf Celik van de PvdA krijgt spontaan een herinnering. Bij de Don Sarto school ontmoette hij een vader die claimde dat zijn kind geen water lustte. "Daar kan ik met mijn verstand niet bij. Een school moet een gezonde kantine hebben. De combinatie van armoede en slecht voedsel is absoluut destructief."
50-Plus' Henk van Tilborg merkt op dat goede gewoonten thuis beginnen. "Juist deze week is het de week zonder vlees. Doe daaraan mee. Ik mis het wel maar vind de uitdaging leuk." Pieter Bon maakt zich ondertussen kwaad over restaurants: "Tachtig procent van de kindermenu's bestaat uit friet en frikandellen!" Van Tilborg zoekt het in de balans: "Een wereld zonder McDonald's of Kentucky Fried Chicken is een utopie. Je moet het evenwicht daarin zoeken."
Erik de Ridder (CDA) voelt zich wel aangesproken. "Ik heb zelf een dochter met coeliakie. Ik eet ook geen gluten meer en voel me een stuk beter. Voeding is de basis van een gezond bestaan. Ouders moeten keus hebben, ook met een krappe beurs." De Ridder pleit voor bewustwording en goede voorlichting vanuit de gemeente en de GGD.

Discussie
Pieter Bon vraagt Erik kritisch waar deze mooie woorden zich in vertalen. Komt er iets in het nieuwe collegeakkoord?
De Ridder verklaart zich voorstander van een gemeentelijk voedselbeleid. Ook de voedselbank vindt hij een mooi initiatief. "Maar dan moeten we ook zorgen dat het goede voedsel ook wordt aangeboden." Naar aanleiding van de Dunkin' Donuts als 'aanwinst voor Tilburg' verheldert de zittende wethouder dat een fastfoodketen geen vergunning nodig heeft. Het gemeentebestuur kan de suikerschuiver dus niet weigeren.

De PvdA vindt het verhaal van de wethouder zwak. "U kunt wel wat doen. Schoolontbijten regelen. JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) uitrollen over meer wijken. In de Rotterdamse wijk Feijenoord kennen ze gaarkeukens waar buurtbewoners samen koken."

Men kan zich vinden in een evenwichtige aanpak van ontmoedigen en stimuleren. Pieter Bon krijgt met andere woorden brede steun. "Nu het alleen nog in het collegeprogramma zetten."

 


Volgend artikel: Water en groen in de stad


Pieter Bon


Erik de Ridder, Henk van Tilborg en Yusuf Celik


Yusuf Celik aan het woord


Foto's: Wendy Presser

Verslag: Hans van den Berk