2019

Foodbar in wording

Een voorproefje van lekker plantaardig eten

Is duurzaam eten ook lekker? Een relevante vraag omdat de liefde van een mens door de maag gaat. Het ging er al eens vaker over in het Milieucafé. Het publiek kon toen proeven van oesterzwam- en pastinaakballen. Of, wat minder ambitieus, gewoon goede kaas, of lekkere hapjes van bioboerderij 't Schop. Dit keer is een vrouwelijke ondernemer te gast die haar concept voor een plantaardige foodbar presenteert: Bregje Mols.

Wat is een plantaardige foodbar? Bregje ziet het als "een zo normaal mogelijk restaurant dat toevallig werkt met plantaardige producten". Zelf zit ze al tien jaar in de horeca. Begonnen als afwasser, kwam ze te werken in de bediening, waarna ze een leidinggevende functie kreeg. En nu lonkt dus het ondernemerschap.

Bregje is al acht jaar vegetariër en tegenwoordig is ze zelfs veganist. "In mijn werk heb ik veel voedselverspilling gezien. En we weten allemaal hoe schadelijk de veeteelt is voor de planeet. De keuze voor de plant ligt dus voor de hand."

Vet lekker
Presentator Marc Pruijn vraagt zich af of er in Tilburg een markt is voor een dergelijk concept. "Ik hoop het," zegt Bregje. "Eigenlijk weet ik het ook. Bank 15 op de Spoorlaan werkt met een groene chef en dat restaurant is best wel succesvol. Maar zij mogen daar maar twee jaar zitten. Vegetarisch eten is een groeiende trend en voor veganisme geldt hetzelfde. Bedrijven als Unilever en Shell spelen erop in. Alleen de horeca blijft achter."

We moeten beamen dat er heel veel restaurants zijn die eigenlijk alleen maar een mop vlees als hoofdgerecht serveren, waarbij je de groente met een loep moet zoeken. Bregje heeft wat dat betreft goed nieuws: "We gaan ook echt wel vette burgers op de kaart zetten. Vet en lekker. Risotto's en milkshakes komen ook op het menu."

De bedoeling is om te gaan samenwerken met lokale ondernemers. De prijsstelling is nog een open vraag, omdat dit mede afhankelijk is van leveranciers. Maar de bedoeling is om open te staan voor mensen met allerlei portemonnees. "We gaan dus ook een studentenhap en/of een daghap brengen."

Geld gezocht
Het streven is om halverwege de zomer open te gaan. Maar daarvoor is geld nodig. Deze maand is Bregje Mols begonnen met een crowdfunding campagne. Hij loopt tot 20 april en de teller staat nu op 40 54 procent. Men kan dus nog wat steun in de rug gebruiken. "Mensen kunnen op verschillende manieren investeren," legt Bregje uit. "Investeren is mogelijk vanaf 250 euro, en dan maak je een rendement van 20 procent over vijf jaar. Dat is meer dan de bank uitkeert." Maar mensen kunnen ook kleinere bedragen doneren in ruil voor gerechten. Meer informatie vindt u hier.

De chef van de Focus Foodbar heeft speciaal hapjes gemaakt voor in de pauze van het Milieucafé. Ze zijn in korte tijd verdwenen en dat vatten we op als een bemoedigend signaal.

Zogeheten nacho bites.. Een van de drie gerechten die werden uitgeserveerd in Paradox

 


Volgend artikel: Provinciale verkiezingen

 


Foto's: Wendy Presser

Verslag: Hans van den Berk