2013

21-26 mei: Future of Food Festival

Eind mei is er geen apart Milieucafé zoals u van ons gewend bent. De reden is een interessante: de redactie werkt mee aan het Future of Food Festival. Een project van Tilburg Debatstad. Coördinator Marga van Zundert is op het podium om er meer over te vertellen. Ze wordt vergezeld door Tineke Schuurmans van Meating.

Het hooggeëerd publiek kan eind mei een week vol activiteiten tegemoet zien met als centraal thema: het voedsel dat wij eten. En dan vooral de toekomst ervan. Er zijn grote en ingrijpende ontwikkelingen gaande. Wereldwijd en ook lokaal. Er wordt geknutseld aan eten, er wordt genetisch gemodificeerd. We hebben fast food en slow food. Suiker is alomtegenwoordig en obesitas stijgt met stip als levensbedreigende volksziekte. We zien schaarste: 1 miljard mensen hebben te weinig te eten. En ook overvloed: 1 miljard mensen zijn te dik.

Voedsel wordt steeds meer een modeproduct onderhevig aan trends. Maar gelukkig is er ook nog een beweging terug naar de natuur. Vraag is of we in de toekomst de groeiende wereldbevolking nog wel zullen kunnen voeden - op een duurzame manier. Want er komen nog 2 miljard mensen bij. Maar het Future of Food Festival wordt geen opsomming van problemen: er is ook veel leuks te beleven. Excursies, open dagen, een kookworkshop voor kinderen.

Van Zundert legt uit dat het Wereldpodium en het Milieucafé het initiatief hebben genomen voor het festival. Andere partijen haakten in: het Science Cafe, Meating, bioboerderdij 't Schop. Er komt ook een denkcafé waarin vragen aan de orde komen als: Welke vormen van landbouw kiezen we. Is vlees nog wel een optie in de toekomst?

Tineke Schuurmans van Meating vult aan dat het thema ook vertaald wordt in kunstprojecten. Het Future of Food Festival verwacht meer dan 1.000 mensen te bereiken. De agenda's kunnen worden getrokken: het festival loopt van 21 tot en met 26 mei. Op verschillende locaties.

 


Volgend artikel: Het mooiste natuurgebied?

Frans Post, Marga van Zundert en Tineke Schuurmans

Marga van Zundert

Tineke Schuurmans


Foto’s: Wendy Presser

Verslag: Hans van den Berk