2018

Herenboeren ook in Tilburg

Vier maanden geleden kwam naar buiten dat de Herenboeren ook aan de slag willen in Tilburg. Het concept voorziet in lekker vers eten, gunstig geprijsd en milieuvriendelijk geproduceerd. Vraag is of het plan aanslaat in het Tilburgse. En wat er klopt van de claims. Karin van Tongeren is de plaatselijke initiatiefnemer. En Douwe Korting is betrokken bij de landelijke stichting Herenboeren.

Douwe Korting vertelt dat in Boxtel de eerste boerderij in bedrijf kwam. Er zijn 200 eigenaren die een boer in dienst hebben. Deelnemers hebben eenmalig 2.000 euro geïnvesteerd. En ze betalen 10 euro per week voor de boodschappen. Mensen verbinden zich voor minimaal drie jaar.

Karin van Tongeren verklaart dat zij dus ook een herenboer wordt. "Als het kan in Boxtel, zou het in Tilburg ook mogelijk moeten zijn." Naast Tilburg wordt ook in Soest gezocht naar mogelijkheden. Ede, Loenen en Weert staan ook op de rol.

Terug naar basis
De herenboeren willen een antwoord zijn op de spanningen die er zijn met de traditionele land- en tuinbouw. Deze zijn ook in eerdere Milieucafés wel besproken: grootschaligheid, monocultuur, bestrijdingsmiddelen, verdroging, stikstofproductie en achteruitgaande biodiversiteit. "Als consumenten zelf eigenaar zijn van een boerderij in de buurt, krijg je een nieuw perspectief op voedselproductie," verklaart Douwe. Verder is de klant koning: "We zijn zo natuurlijk als de leden willen. Ons vlees is prima en toch goedkoper dan bij de Lidl."

Karin beaamt dat veel mensen gewoon terug willen naar de basis. Het klassieke Brabantse gemengd bedrijf. Met aardappels, groenten en fruit; en vlees van kippen en varkens. Douwe vult aan dat er in Boxtel een hele goede boer aan het werk is. "Het blijkt dat niet alle boeren het leuk vinden om te werken in loondienst. Maar werken voor een corporatie is voor velen een ander verhaal."

Het menu is in elk geval gevarieerd. Op de kaart staan 49 soorten groenten. Dit maakt de bedrijfsvoering minder kwetsbaar. Korting: "Een oogst kan nooit volledig mislukken. Verder mogen we in tijden van droogte ook de akkers beregenen, we hebben een eigen put geslagen."

Vragen
De mentimeter wordt aangezet en de vragen uit de zaal stromen spontaan binnen.
Een vraag van een dame uit de zaal zat eraan te komen: waarom is er sprake van Herenboeren. We moeten het los zien van het geslacht, zegt Douwe: het is een oude term. De naam verwijst met een knipoog naar de Groningse traditie.

Ook een voor de hand liggende vraag: werkt de Herenboerderij biologisch? Douwe meldt dat men officieel biologisch gecertificeerd is. "Dit is ook niet nodig. Onze bedrijfsvoering is transparant genoeg."

Iemand die bezorgd is over vijf weken sperziebonen en twee maanden andijvie kan worden gerustgesteld. "Uiteraard werken we met de seizoenen mee maar iedere week zijn er minstens vijf soorten groenten. Je krijgt meer variatie dan in een volkstuin."

Over belangstelling heeft men in Tilburg in elk geval niet te klagen. Er hebben zich 250 tot 300 belangstellenden gemeld en nu gaat men op zoek naar grond om te pachten. Een boerderij met 15 tot 20 hectare grond in de omgeving van Tilburg dus.

Karin vertelt dat het naast functioneel ook leuk is. "Bij het afhalen van het eten ontstaan ook andere contacten. En je kunt gemakkelijk recepten uitwisselen."

Een logische slotvraag in het Tilburgse is waar nu het verschil zit met Ut Rooie Bietje. De laatste is een zelfstandig bedrijf met een gewone boer, die te koop aanbiedt wat er wordt geteeld. Daarnaast is Ut Rooie Bietje een dagbestedingstraject van Traverse. Bij een Herenboerderij bepaalt de klant mede wat er in het assortiment komt. Het is een gesloten systeem waarbij de klanten de opbrengst delen.

Inmiddels hebben de Herenboeren alle gestelde vragen beantwoord op hun eigen website en dat ging snel. https://hartvanbrabant.herenboeren.nl/milieucafe

 


Volgend artikel: Excursies

 


Verslag: Hans van den Berk

Foto's: Wendy Presser