2019

Herenboeren: er is nog plek

Focus Foodbar kan van start

Presentator Marc Pruijn praat de zaal even bij over enkele initiatieven die eerder in het Milieucafé aan de orde kwamen. Vorige keer vertelde Bregje Mols over haar start-up van de Focus Foodbar, een restaurant waar ze zonder vlees en vis toe kunnen. Bregje was een crowdfunding begonnen en met succes. Het benodigde startkapitaal is binnen en op 1 juli krijgt ze de sleutel van het pand in het centrum waar het allemaal moet gaan gebeuren.

Verder komt Frank Gijselhart even langs namens de Herenboeren. Op 4 oktober vorig jaar legden de initiatiefnemers het concept uit in Paradox. Enkele honderden mensen leggen samen geld bij elkaar om in de vorm van een coöperatie, een gemengde boerderij te starten in het Hart van Brabant. De opbrengst bestaat uit een wekelijks aanbod van lokale duurzame producten waar geen supermarkt-inkopers aan te pas komen.

Gijselhart meldt dat het project landelijk een enorme vaart neemt. Naast de boerderij in Boxtel is vorige week een tweede boerderij gestart in Loenen. In totaal lopen er 22 projecten in wisselende stadia van rijpheid. Rotterdam is in beeld om dit jaar te starten, Weert eveneens. In Hart van Brabant zijn er drie bijeenkomsten geweest in de LocHal. Daar kwamen zo'n honderd mensen op af. "Die hebben getekend dat ze mee gaan doen," weet Frank. "In totaal zijn er 150 a 200 deelnemers nodig. Er is dus nog ruimte en ik verwacht dat we dit streefgetal wel gaan halen."

De Herenboeken hebben een standje gereserveerd op diverse lokale markten. Komende zondag zijn ze ook van de partij op de Dwalerij [omgeving Noordstraat, red.] "Van de zomer staan we ook aan de Piushaven."

Het belangrijkste aandachtspunt blijkt de vraag te zijn of er al grond is. "Dat wil iedereen weten. Welnu, in Hart van Brabant zoeken we nog grond. In de orde van grootte van 20 hectare." Kortom: er is nog ruimte om mee te doen en als iemand een stuk grond weet te liggen, graag.

Website: https://hartvanbrabant.herenboeren.nl/

Facebook: https://www.facebook.com/HerenboerenHartvanBrabant/


Volgend artikel: Restwarmte


Foto's: Wendy Presser

Verslag: Hans van den Berk