2017

Jan van den Broek

Goed boeren met 't Schop

Bioboerderij 't Schop is een vaste sponsor van het Milieucafé. Jan van den Broek neemt voor de pauze het podium om een update te geven over zijn onderneming. Het mooie is dat hij ook hapjes heeft meegenomen om uit te delen in de pauze.

Jan vertelt dat hij laatst bij de firma Rotterzwam op bezoek was, in het oude Tropicana. Het concept van de zogeheten blauwe economie spreekt hem wel aan: een groene economie met nog wat extra's. 't Schop is voor de mensen die het nog niet wisten, een grote regionale winkel met biologische streekproducten. Gevestigd op fietsafstand in Hilvarenbeek aan de Esbeekseweg 2.

"Het interessante is dat we erin geslaagd zijn om een aantal gelijkgezinde ondernemers om ons heen te verzamelen," vertelt Jan. "We kennen ook een initiatiefgroep die nieuwe dingen ontwikkelt. Zo is de Aanschuiftafel ontwikkeld. Daar gaan we een totaalgebeuren van maken in combinatie met theater."

De aanschuiftafel is een samenwerking tussen SlowFood Brabant en vier Brabantse biologische bedrijven (Sprankenhof, Tuin de Es, De Regte Heijden en 't Schop). Iedereen krijgt daar de gelegenheid mee te genieten van hun liefde voor 'eerlijke, heerlijke en goede Brabantse ingrediënten met een duidelijke herkomst.'

Jan blijkt geen ambitie te hebben om met zijn producten in de schappen van de Albert Heijn te liggen. "Op zich ben ik blij met de groei van biologisch die je in hun aanbod ziet. Maar ik beschouw dat liever als een opstap naar onze winkel. Weet je wat het is, de motivatie van een supermarkt is een andere dan de onze. Ik ben bang voor een grootschalige industriële biologische landbouw. Wij willen juist binding houden met onze lokale klanten. In een community kun je de meerwaarde laten zien van de combinatie." Zo werkt Van den Broek samen met Sophia's Tuin en met Ut Rooie Bietje op het gebied van groenten.

't Schop heeft eigen vleesrunderen en is aan het omschakelen naar het ras Aberdeen Angus. Deze dieren hebben het voordeel dat ze minder kieskeurig zijn; ze eten ook allerlei takken. Dit is weer gunstig voor Staatsbosbeheer, van wie 't Schop honderd hectaren terrein in beheer heeft. "Het rundvlees krijgt zo een iets kleinere carbon foodprint," weet Jan. "Ik voer mijn koeien met spullen die eigenlijk niets waard zijn. Zo produceer je op een slimmere manier vlees én meerwaarde voor de consument."

De meerwaarde van vanavond zijn de schalen met hapjes die Jan van den Broek heeft meegenomen om uit te delen in de pauze. Vegetarisch en vlees.

 


Volgend artikel: Voedselverspilling: stappen vooruit

Frans Post en Jan van den Broek

Jan van den Broek

Jan van den Broek

Frans Post en Jan van den Broek


Foto's: Wendy Presser

Verslag: Hans van den Berk