2017

Minder vlees graag

Martain van Leijsen studeert Bestuurskunde in Den Bosch, aan de Avans Hogeschool. Hij liet weten graag een pleidooi te willen houden om mensen minder vlees te laten eten. Niet omdat hij vegetariër is en evenmin omdat slachten of fokken zo zielig zou zijn voor dieren; Martain doet het puur uit zorg voor de planeet. Hij krijgt drie minuten de tijd om zijn boodschap over de bühne van Paradox te brengen. En hij spreekt uit het hoofd; slechts ondersteund door enkele dia's.

Martain droomt van een betere duurzame wereld. De weg daarheen is bezaaid met grote mondiale uitdagingen. De wereldbevolking groeit, we kampen met klimaatproblemen. En hoewel je het niet direct zou zeggen levert vlees een belangrijke bijdrage daaraan. De vleesproductie heeft een grote impact op de aarde omdat de productie van dierlijke proteïnen zo inefficiënt verloopt.

Een lapje vlees maken kost heel erg veel water; honderden tot duizenden liters per 100 gram vlees. Verder is beweiding niet een echt handige vorm van landgebruik. Er worden bossen gekapt voor koeien en dat is weer slecht voor de reductie van CO2. Koeien zorgen zelf voor een flinke productie van CO2 en methaangas.

Ondertussen groeit de wereldbevolking maar door, er worden 9 miljard mensen verwacht. Dit alleen al zal het vleesprobleem verergeren vanwege de grotere vraag. Nu eten we al meer vlees dan goed voor ons is. Nederlanders zijn momenteel goed voor 76 kilo per persoon per jaar, en dat terwijl het Voedingscentrum 26 kilogram adviseert... Dat is dus drie keer teveel.

Het goede nieuws is dat we lokaal iets kunnen doen aan dit wereldomspannende probleem. Wij zelf dus. En de lokale overheid kan hierbij een belangrijke rol spelen.

Een voorbeeld: enkele tientallen jaren geleden was roken heel normaal. Anno 2017 wordt er geen reclame meer gemaakt voor het roken. Het rookgedrag van mensen is veranderd, als gevolg van andere normen en waarden. Iets dergelijks is met vlees ook mogelijk. Waarom zouden we reclames voor vlees niet kunnen aanpassen of verbieden?

Daarmee zouden we direct een begin kunnen maken – in Tilburg. Recent heeft de raad nog een klimaatverordening aangenomen. Een goed stuk, waarin helaas nog niets te bespeuren valt over voedsel of vleesconsumptie. Dus wat hem betreft maken we in Tilburg het begin.

Martain oogst een vet applaus maar speelt ook een beetje een thuiswedstrijd. Het publiek waardeert vooral zijn jong enthousiasme; echt sterk of informatief kunnen we zijn presentatie niet noemen, het is meer een oproep dan een poignante pitch. Lef heeft hij wel en dat geeft de duurzaam bewuste burger altijd moed. Vier mensen in de zaal tonen zich bereid om samen met Martain verder te gaan werken aan zijn initiatief.

 


Volgend artikel: Tilburg gaat circulair

Michel Jehae en Martain van Leijsen

Martain van Leijsen

Michel Jehae en Martain van Leijsen


Verslag: Hans van den Berk

Foto's: Wendy Presser