2019

Provinciale pluim voor 't Schop

Bioboer Jan van den Broek over voedsel

Bioboerderij 't Schop is bekend bij het vaste publiek van het Milieucafé. Jan van den Broek is een regelmatige gast en bovendien sponsor. Eind vorig jaar kreeg 't Schop de zogeheten Agrofoodpluim van de provincie Noord-Brabant. Deze wordt sinds 2015 ongeveer eens per maand uitgereikt aan een Brabants bedrijf, instelling of persoon die bijdraagt aan de verduurzaming van de veehouderij. Een mooie aanleiding om weer eens bij te praten. Over biologisch, streekgebonden en circulair werken. En over ons voedsel.

Waarom hebben jullie die pluim eigenlijk gekregen?
Een heel verhaal, mijmert Jan. "Het komt erop neer dat we als bedrijf goed ons best doen om mensen in contact te brengen met de oorsprong van hun voedsel." Het loopt sindsdien nog niet storm met nieuwe klanten maar men is sowieso ingesteld op de lange termijn. "'t Schop is ook geen vleesbedrijf maar een 'multifunctioneel circulaire onderneming'. We zijn beslist trots op onze koeien maar verbouwen ook veel groenten. Daarnaast werken we samen met diverse biologische bedrijven en boeren in de omgeving."

't Schop mikt op de bewuste consument. "We hebben vanavond nog gehoord dat er heel veel overheidsgeld naar de natuur gaat – en terecht. Maar als je zelf hart voor de natuur hebt kun je als Tilburger dus ook streekgebonden biologisch voedsel kopen." Jan geeft toe dat de Albert Heijn en de Jumbo makkelijker te bereiken zijn en ook goedkoper. "Hun assortiment is evenwel vrij schraal. En neem even de moeite om te kijken waar die producten vandaan komen – als ze dat al melden. Vaak is het afkomstig uit het buitenland. Ons motto is: biologisch van dichtbij."

Het biologisch aanbod in de supermarkt neemt de laatste tijd toe. Jan vraagt zich echter af waarom dat gebeurt "Ik twijfel aan de intrinsieke motivatie van de supermarktketens maar ik wil het niet negatief afdoen. Zie het maar als een opstap naar onze winkel."

Streeckgenoten
De vraag is wat we aan moeten met al die 'duurzame' en 'ambachtelijke' 'streekproducten'. Lokale boeren zijn niet per definitie duurzaam, weet Jan; ze kunnen net zo goed spuiten. "Ikzelf zou altijd willen weten hoe een boer precies werkt." Als bedrijf ondervindt 't Schop last van dit soort marketingproducten. "Ons voer is bijvoorbeeld tweemaal zo duur terwijl zo'n verklede boer genetisch gemodificeerd en bespoten voer in zijn stallen kan gooien. Ik zeg altijd: het is financieel voordeliger maar je schuift de rekening door naar je kinderen!" Hij oogst er een spontaan applaus mee.

De prijs is belangrijk maar niet zaligmakend, legt Jan uit. "Een tante met een laag inkomen kan nog steeds prima biologisch vlees eten – alleen gewoon wat minder en wat minder vaak."

Presentator Michel Jehae vertelt dat het Milieucafé later dit jaar een excursie naar 't Schop gaat organiseren. De jubileumexcursies van 2018 zijn prima bevallen en daarom is besloten dat we daar gewoon mee doorgaan. Jan van den Broek ziet de mensen graag komen: "In het voorjaar is de natuur groen en alles staat mooi te bloeien. We hebben hapjes en drankjes beschikbaar. Wat ik graag wil overbrengen is dat we werken voor ons plezier. Ik ben op een leeftijd dat ik alleen nog maar zinvolle en leuke dingen wil doen. En over die bereikbaarheid gesproken: over een jaartje kun je onze spullen online bestellen en dan komen we het brengen."

 


Volgend artikel: Het belang van het waterschap


Foto's: Jasper Schoonhoven

Verslag: Hans van den Berk