2013

Future of Food Festival

Plofkippen of Goei Eete? Biologisch, kiloknaller, Slow Food of duurzame hamburgers? Salami of Surimi? Komt ons voedsel vers van de boerderij of vacuum gezogen uit de supermarkt? De herkomst, gezondheid en toekomst van ons voedsel is trending topic.

Van 21 tot en met 26 mei duikt Tilburg Debatstad in de fascinerende wereld van megastallen, etageteelt, crowd feeding, bioboeren, stadslandbouw, en oervoeding. Vijf dagen lang wordt op tal van manieren de vraag beantwoord ‘wat staat er in 2050 op ons menu?’ Wordt vetzucht vanzelfsprekend of eten we over 40 jaar vegetarisch en snacken we slank en gezond van meelwormen en sprinkhanen? In een tijd waarin het nieuws wordt gedomineerd door dierziekten en voedselschandalen groeit de aandacht voor ons dagelijks brood.

 

Dinsdag 21 mei: Foodexcursie naar IFF, de smaakmaker van Tilburg

Het Future of Food Festival biedt u een bijzondere kans om kennis te maken met de smaakmakers van Tilburg, de fabriek te zien en in discussie te gaan over de toekomst van de smaakmaker. Met een kleine groep (max. 25 personen) bezoeken we IFF op dinsdagmiddag 21 mei. De inschrijving voor deze excursie is inmiddels gesloten.

 

Woensdag 22 mei: Excursie voormalige Van G&L-terrein, de ‘Voedseltuin van de Toekomst’

Binnen de stad gonst het al lang over plannen voor stadslandbouw op het voormalige Van Gend&Loos-terrein in de Spoorzone. In het kader van een Masterclass kregen twee groepen studenten van de HAS de kans om hun ideeën te schetsen. Op woensdagmiddag 22 mei presenteren zij hun ideeën als inspiratiebron voor uw creativiteit. Hoe groot is 8,5 hectare? Wat gebeurt er nu? En wat kan er straks gebeuren? Een energiekas? Een stadspark met pluktuinen? Een groene ontmoetingsplek voor stad en platteland? Gaan voedselproductie en consumenten elkaar midden in de stad ontmoeten? We beginnen met een rondwandeling over het terrein en daarna trekken we ons terug in de laatst overgebleven kelder op het terrein. Daar kunt u meedenken over de mogelijke inrichting, we verzamelen ideeën en bieden ze aan bij de gemeente Tilburg. Deelname is gratis.

 

Donderdag 23 mei: Talkshow Food for Thougth in de Nwe Vorst

Ze moeten nog worden verwekt, de twee miljard kinderen die de wereldbevolking over enkele decennia op negen miljard zullen brengen. Maar vandaag al vragen we ons af: hoe zullen we hen voeden? Eén miljard mensen lijdt immers nu al honger.
Zal het lukken om binnen 35 jaar geen zeven miljard maar negen miljard monden te vullen? En zal het ons ook nog lukken om dat op een duurzame wijze te doen?
Op donderdag 23 mei zullen vier gerenommeerde gasten antwoorden formuleren op deze immense uitdaging: Prof. Dr. Pablo Tittonell, hoogleraar in Wageningen, cineast Wiek Lenssen, Evelijne Bruning, directeur van The Hunger Project en Wim Leereveld, voormalig eigenaar van een beursgenoteerde onderneming. De fruitige omlijsting van de avond is in handen van Peer de Graaf. Food for Thought is een unieke combinatie van Milieucafe en Wereldpodium. Lees meer...
Aanvang: 20.00u
Locatie: Theater de Nwe Vorst
Entree: 5 euro, inclusief koffie/thee

 

Vrijdag 24 mei: Food Talks in café De Plaats

Een terras waar de nieuwste trends in voeding voorbijkomen zoals kweekvlees, broodjes insect en rauw eten. Het terras wordt geflankeerd door een aantal marktkramen waar voedsel geproefd en gekocht kan worden zoals eetbare bloemen, de groene boterham en amandelmelk.

Met o.a.  een onderzoeker van de Universiteit Maastricht over de eerste gekweekte hamburger, wetenschapsjournalist Ronald Veldhuizen (auteur van ‘Eet mij‘) en Viresh Kishoendajal (jongerencommissie Wereldvoedseldag).

En met o.a.: stadsimker Beezzz Marcel Horck, herborist Marga Boutkam, 1e Tilburgse theesommelier Brigitte van schooten, en chefkok Ralph Blaakenburg van Auberge de Bonheur.

Voor de jeugd het spel Fresh games van Fontys studenten (prijswinnaar meest innovatieve product).

Foodtalks wordt gepresenteerd door comédienne Karin Bruers, nachtburgemeester Godelieve Engbersen en Wereldpodiumleider Ralf Bodelier. Lees meer...

Aanvang: 16.00u
Locatie: café De Plaats
Entree: gratis

 

Zaterdag 25 mei: Foodwalks met stadsbioloog Gert Brunink

Op zaterdag 25 mei leidt de Tilburgse bioloog Gert Brunink u in een stadswandeling langs paardenbloemblad en hazelnoten. Maar wat heeft de stadsnatuur ons nog meer te bieden aan eetbaars? Startpunt is Stadshoeve de Tuin (Korte Schijfstraat 21). Schrijf u in voor de wandelexcursie en ontdek de Eetbare Stadsnatuur. Meewandelen is gratis. Lees meer...

 

Zondag 26 mei: Farmfestival op Bioboerderij ‘t Schop

De gezellige, lekkere en leerzame afsluiter bij biologische boerderij 't Schop in Hilvarenbeek. Met een markt met biologische (streek)producten, live optredens van o.a. Isabelle Amé, pitches van bioboer Jan, de Vegetarische Slager en een kinderlezing door Frederike Praasterink (lector wereldvoedselvoorziening HAS) plus kinderkookworkshop (8-12 jaar), koeiensafari en herderskamp. Lees meer...

 

Zondag 26 mei: Foodfietstocht langs Natuurmarkt, Eetbaar Leijpark en meer

Vanuit het centrum van Tilburg wordt een fietstocht uitgepeild die eindigt bij Bioboerderij 't Schop. De tocht voert onder ander langs de Natuurmarkt bij de Piushaven, de expositie van mEATing en het 'Eetbare Leijpark'. Lees meer en download de route...

 

Zondag 26 mei: boerentrekker naar Hilvarenbeek

U kunt ook, geheel in stijl, op de boerentrekker reizen. In een half uur brengt de tractor u vanuit de Bisschop Zwijsenstraat naar het Farmfestival in Hilvarenbeek (ritprijs enkele reis 2,50 p.p., kinderen onder 6 jaar gratis). We beloven dat het geen saaie rit zal worden: onderweg is er live entertainment! Vertrek vanuit Tilburg (opstappen bij het Factorium aan de Bisschop Zwijsenstraat) om 11.00 uur, 12.30 uur en 14.00 uur.

U kunt ook terug met de trekker, of u neemt de bus vanuit Hilvarenbeek.

Het Future of Food Festival is een initiatief van Tilburg Debatstad, het Wereldpodium en het Milieucafé, samen met het Science Café, mEATing, ZLTO en Bioboerderij ‘t Schop in Hilvarenbeek.

 

 


Volgend artikel: Food for Thought

FFF