Tilburg aan zee...?
Het laatste Milieucafé van 2016 staat in het teken van klimaat. De opening gaat, hoe actueel, geheel over boze witte mannen en wat die allemaal op hun geweten hebben. Restaurant Waanzinning treedt eenmalig op als sponsor: chef-kok Olga Hanusch heeft pastinaakbitterballen met pesto van basilicum en zwart sesamzaad geprepareerd. Ze vinden gretig aftrek in de pauze.
Maar eerst dus het klimaat. Als de verhaallijn van de nieuwe EO-serie 'Als de dijken breken' werkelijkheid zou worden, dan komt Tilburg zo'n beetje aan zee te liggen. Dit maakt duidelijk wat de zeespiegelstijging voor ons land kan betekenen. We moeten de klimaatverandering dus serieus nemen, en ons niets aantrekken van wat de nieuwe president van de VS roept. Enkele dagen na de klimaattop in het Marokkaanse Marakech, ontvangt het Milieucafé de Nederlandse klimaatdeskundige Jan Paul van Soest. Lees meer..
En hoe zit het eigenlijk in Tilburg? Hittegolven in september, heftige hagelbuien in juni, wordt dat het nieuwe normaal? We vragen het aan Yusuf Celik, de kersverse fractievoorzitter van de PvdA in de Tilburgse gemeenteraad. Op zijn initiatief wordt momenteel gewerkt aan een lokale klimaatverordening. Lees meer..
Drugs in de stad
De partners van Tilburg DebatStad, het samenwerkingsplatform waarin ook het Milieucafé participeert, organiseren dit najaar een serie bijeenkomsten rond het thema drugs. Zo had het Science Café op 5 oktober, tijdens de Night University, een thema-avond over verslaving. Het Hartslagcafé trok een vol Paradox met 'De kick van een pilletje'. Op 15 december wordt de serie afgesloten met een grote bijeenkomst in de NWE Vorst, maar eerst was het Milieucafé nog aan de beurt. Hoe gevaarlijk is drugsproductie in een stedelijke omgeving? Lees meer..
Vuurwerk
Een jaar geleden wist GroenLinks-raadslid Nathalie Nijs in een aantal gebieden in Tilburg rond de jaarwisseling een vuurwerkvrije zone af te dwingen. Helaas werd dit nauwelijks gehandhaafd. De gemeente gaat het nu anders aanpakken: vuurwerkvrije zones op vrijwillige basis, met bordjes 'Hier liever niet' of iets dergelijks. Wat vindt het raadslid daarvan? We vragen het haar. Lees meer..
Voedselverspilling in de horeca
In het Milieucafé van januari hebben we het al gehad over voedselverspilling. In supermarkten bleek het best mee te vallen, althans bij de Albert Heijn XL. Maar hoe zit het bij restaurants? Milieucafé ging op onderzoek uit. Wat doen restaurants eraan, wat kunnen ze eraan doen en waarom doen ze het (niet)? We spreken erover met voormalig restaurantmanager Pepijn Boer, tegenwoordig docent horeca aan de Rooi Pannen, en met de chef van restaurant Waanzinnig, Olga Hanusch. En we kijken ook of het Milieucafé en zijn bezoekers zelf in actie kunnen komen. Lees meer..
Muziek
Eva van Pelt (24) is een Brabantse zangeres en componiste. Met haar Nederlandstalige nummers maakt ze sterke persoonlijke voorstellingen in het spannende grijze gebied tussen popmuziek en theater. Eva studeert deze zomer af als zangeres aan de Fontys Rockacademie in Tilburg. Muzikaal en artistiek laat Eva zich onder andere inspireren door Wende Snijders, Maarten van Roozendaal, Roosbeef, Fiona Apple, Fink en Beth Hart. Lees meer..
Environmental Lounge Cafe
De heren van het Environmental Lounge Cafe sluiten het Milieucafé af met een geheel eigen weergave van het programma van deze avond. Bekijk het Environmental Lounge Cafe..
Volgend artikel: 'Klimaatbeleid moet veel ambitieuzer'
Jan Paul van Soest
Voedselverspilling in de horeca
Drugs in Tilburg
Frans Post en Nathalie Nijs
Muziek: Eva van Pelt
Environmental Lounge Cafe
Foto's: Wendy Presser