Milieucafé 18 januari 2018

Verkiezingsdebat over de natuur in Tilburg

In het vorige Milieucafé, op 30 november 2017, gingen zes (kandidaat-)raadsleden met elkaar in debat over mobiliteit en (elektrische) auto's. Deze keer organiseren we een serie mini-debatten over het thema 'Natuur in de stad'. Eerst bekeken we met Toine Cooijmans wat er de afgelopen tien jaar is gebeurd aan natuur en natuurbeleid in Tilburg. Cooijmans was in een ver verleden het boegbeeld van de Brabantse Milieufederatie, maar is nu al zo'n tien jaar in dienst van Natuurmonumenten. Vervolgens mochten de (kandidaat-)raadsleden aan de hand van enkele stellingen aangeven wat er de komende vier jaar nog verbeterd kan of moet worden. De volgende politici waren van de partij: Mario Jacobs (GroenLinks), Berend de Vries (D66), Marti de Brouwer (CDA), Bea Mieris (PvdA), Thijs Kruiver (SP) en Freek Reffeltrath (VVD).

Hoe voldoet Tilburg aan de opgave voor duurzame energie?
Het regeerakkoord, het Nationale Energieakkoord en het Brabantse Energieakkoord: allemaal vragen ze (ook) om een lokale invulling. Wat doen we al in Tilburg aan duurzame energie en is dat voldoende om de doelstellingen uit de genoemde akkoorden te halen? Waar is meer mogelijk en hoe kan het beter? Hierover praatten we met Arianne Vijge, de energiespecialist van de Brabantse Milieufederatie en bovendien werkzaam als coördinator voor de Brabantse Energie Alliantie, en met John Kwaks, directeur van Spinderwind en projectmanager bij energiefabriek 013. De doelstellingen uit de diverse akkoorden zijn natuurlijk mooi en na het klimaatcafé van 28 september weten we allemaal hoe urgent het is om echt werk te maken van de transitie naar duurzame energie. Maar beseffen we wel wat daar allemaal bij komt kijken? Hoeveel windmolens zijn er bijvoorbeeld nodig en hebben we daarvoor wel voldoende plaats? En hoeveel vierkante kilometers moeten we reserveren voor zonnepanelen?

Het goede voorbeeld: Tilburgse kringloopwinkels
Met La Poubelle blijkt Tilburg een parel in handen te hebben: uit het hele land komen mensen die bezig zijn met circulaire economie kijken naar de Tilburgse kringloopwinkel. En La Poubelle is niet de enige in onze stad die veel bijdraagt aan de kringloopeconomie. Tilburg heeft meer van dergelijke niet-commerciële kringloopwinkels, zoals PortAgora, Kringloop Tilburg, Terre des Hommes, OBJ etc. Daarnaast herbergt onze stad ook nog een fors aantal commerciële kringloopwinkels en antiquariaten. Met Leonie Reinders, directeur van branchevereniging BKN, en vertegenwoordigers van Tilburgse kringloopwinkels, zoals Theo van der Bruggen van La Poubelle en Veerle Slegers van PortAgora, bekeken we welke kansen dit voor Tilburg biedt en wat de gemeente kan bijdragen aan de transitie naar een lokale kringloopeconomie. Op weg naar zo'n circulaire economie kunnen we immers nog veel meer doen op het gebied van doorgeven, ruilen, repareren. Hoe zonnig kan de toekomst voor de Tilburgse kringloopwinkels zijn?

Tilburg en haar kostbare water
In dit jubileumjaar blikken we regelmatig terug naar spraakmakende onderwerpen die we in de voorbije vijfentwintig jaar hebben behandeld en plaatsen we die in een actueel perspectief. In de jaren negentig waarschuwde de toenmalige directeur van de Tilburgse Waterleidingmaatschappij TWM, Berry Stok, voor de verontreiniging van de bodem, die gevolgen zou hebben voor de kwaliteit van het drinkwater. Inmiddels gaan we in Tilburg (en de rest van Nederland) al een stuk prudenter om met ons water, ofschoon de Adviescommissie Water kort voor Kerstmis nog grote zorgen uitte over de kwaliteit en de kwantiteit van ons grondwater. De abdij van Koningshoeven gaat een lichtend voorbeeld geven: de bedoeling is dat in de toekomst geen druppel water het terrein nog verlaat, tenzij in de vorm van bier. Eind deze maand start de bouw van een heel bijzondere zuivering – de BioMakerij. István Koller van Waterschap De Dommel kwam er in het Milieucafé alles over vertellen.

The Wasted Chef
Als voedselverspilling een land zou zijn, zou het na de VS en China de grootste CO2-voetafdruk ter wereld hebben, zo stond onlangs te lezen in een artikel in NRC Handelsblad. In Tilburg probeert Lucas Smits, beter bekend als The Wasted Chef, iets aan die voedselverspilling te doen. "Als chef in de Tilburgse horeca viel het mij op hoeveel voedselverspilling komt kijken bij het koken voor een groot publiek. Ik heb een hekel aan het weggooien van voedsel. Dit inzicht heeft mij een nieuwe uitdaging gebracht. Koken voor diners aan huis waarbij ik word uitgedaagd om mooie producten volledig te verwerken: van schil tot pit", aldus Lucas. Hij onderscheidt zich van de traditionele kok voor besloten diners en catering, door een zo compleet mogelijke verwerking van producten. Zo gooit hij bij het schillen van de wortel de schil en kontjes niet weg maar verwerkt hij deze restanten met zijn kalfsfond in een lekkere rode wijnsaus bij het hoofdgerecht. In het Milieucafé serveerde de Wasted Chef enkele amuses.

Muziek en entertainment
De 20-jarige singer-songwriter Oliver Pesch komt uit Rotterdam, maar studeert aan de Tilburgse Rockacademie. Hij laat zich naar eigen zeggen inspireren door de blues en folk van de jaren zestig en zeventig, met name door The Beatles, James Taylor, Paul Simon en Crosby, Stills & Nash. Hij trad al op op Festival Mundial, het Bevrijdingsfestival in Rotterdam en won in 2016 de Kunstbende. Momenteel werkt hij aan zijn eerste solo-EP.

De afsluiting van de avond lag als vanouds in de handen van de heren van het Environmental Lounge Cafe. We hebben er weer van genoten!


Volgend artikel: Milieucafé 30 november 2017


Debat over natuur in de stad


Arianne Vijge


John Kwaks


Leonie Reinders


István Koller



The Wasted Chef


Muziek: Oliver Pesch