Opening van het jubileumjaar
Het is ongelooflijk maar het Milieucafé zit normaal vol terwijl zojuist de zwaarste storm in jaren over Nederland heeft geraasd. Overal zijn wegen geblokkeerd door omgevallen vrachtwagens; het treinverkeer werd compleet stilgelegd; vervangend vervoer was er niet en er ontstonden zowaar spontane liftservices via #stormpool. Alle tegenslagen blijken niet uit te maken voor het publiek: men zit op tijd in Paradox.
Michel Jehae en Frans Post vertellen dat op zondag 28 januari, het Milieucafé op de dag af 25 jaar bestaat. Een kwart eeuw Milieucafé, dat komt neer op 115 talkshows; 21 verkiezingsdebatten en 18.000 bezoekers. Als locaties noteren we D'n Egelantier, de Voortuin, L'Industrie, De Plaats, Villa de Vier Jaargetijden, 013, Bosvreugd, de NWe Vorst, de Smederij en het Warandepodium. Maar bovenal jazzpodium Paradox, waar we inmiddels al bijna tachtig keer te gast waren.
Presentatoren waren er ook. We noemen Henny Radstaak van Vroege Vogels. Bram Vermeulen, tegenwoordig correspondent Zuid-Afrika voor het NOS-journaal. Hedwig Zeedijk, die jarenlang correspondent was in Rome. En wijlen Els van Gorp, lokaal bekend van Omroep Brabant en Omroep Tilburg.
Vieren
25 jaar Milieucafé gaat gevierd worden met een jaar lang lezingen, exclusieve excursies, verkiezingsdebatten en uiteraard met de gebruikelijke talkshows. Daarnaast kijken we regelmatig terug in de tijd: wat speelde er rond onze kernthema's?
Bij een zilveren jubileum hoort een toost en sponsor Henri Bloem heeft gezorgd voor een mooie partij flessen biologische Cava. Want er valt wel wat te vieren. Het jubileumlogo krijgt een welgemeend applaus.
Hoe voldoet Tilburg aan de opgave voor duurzame energie?
Het regeerakkoord, het Nationale Energieakkoord en het Brabantse Energieakkoord: allemaal vragen ze (ook) om een lokale invulling. Wat doen we al in Tilburg aan duurzame energie en is dat voldoende om de doelstellingen uit de genoemde akkoorden te halen? Waar is meer mogelijk en hoe kan het beter? Hierover praatten we met Arianne Vijge, de energiespecialist van de Brabantse Milieufederatie en bovendien werkzaam als coördinator voor de Brabantse Energie Alliantie, en met John Kwaks, directeur van Spinderwind en projectmanager bij energiefabriek 013. De doelstellingen uit de diverse akkoorden zijn natuurlijk mooi en na het klimaatcafé van 28 september weten we allemaal hoe urgent het is om echt werk te maken van de transitie naar duurzame energie. Maar beseffen we wel wat daar allemaal bij komt kijken? Hoeveel windmolens zijn er bijvoorbeeld nodig en hebben we daarvoor wel voldoende plaats? En hoeveel vierkante kilometers moeten we reserveren voor zonnepanelen?
Het goede voorbeeld: Tilburgse kringloopwinkels
Met La Poubelle blijkt Tilburg een parel in handen te hebben: uit het hele land komen mensen die bezig zijn met circulaire economie kijken naar de Tilburgse kringloopwinkel. En La Poubelle is niet de enige in onze stad die veel bijdraagt aan de kringloopeconomie. Tilburg heeft meer van dergelijke niet-commerciële kringloopwinkels, zoals PortAgora, Kringloop Tilburg, Terre des Hommes, OBJ etc. Daarnaast herbergt onze stad ook nog een fors aantal commerciële kringloopwinkels en antiquariaten. Met Leonie Reinders, directeur van branchevereniging BKN, en vertegenwoordigers van Tilburgse kringloopwinkels, zoals Theo van der Bruggen van La Poubelle en Veerle Slegers van PortAgora, bekeken we welke kansen dit voor Tilburg biedt en wat de gemeente kan bijdragen aan de transitie naar een lokale kringloopeconomie. Op weg naar zo'n circulaire economie kunnen we immers nog veel meer doen op het gebied van doorgeven, ruilen, repareren. Hoe zonnig kan de toekomst voor de Tilburgse kringloopwinkels zijn?
Tilburgs kostbare water
In dit jubileumjaar blikken we regelmatig terug naar spraakmakende onderwerpen die we in de voorbije vijfentwintig jaar hebben behandeld en plaatsen we die in een actueel perspectief. In de jaren negentig waarschuwde de toenmalige directeur van de Tilburgse Waterleidingmaatschappij TWM, Berry Stok, voor de verontreiniging van de bodem, die gevolgen zou hebben voor de kwaliteit van het drinkwater. Inmiddels gaan we in Tilburg (en de rest van Nederland) al een stuk prudenter om met ons water, ofschoon de Adviescommissie Water kort voor Kerstmis nog grote zorgen uitte over de kwaliteit en de kwantiteit van ons grondwater. De abdij van Koningshoeven gaat een lichtend voorbeeld geven: de bedoeling is dat in de toekomst geen druppel water het terrein nog verlaat, tenzij in de vorm van bier. Eind deze maand start de bouw van een heel bijzondere zuivering – de BioMakerij. István Koller van Waterschap De Dommel kwam er in het Milieucafé alles over vertellen.
The Wasted Chef
Als voedselverspilling een land zou zijn, zou het na de VS en China de grootste CO2-voetafdruk ter wereld hebben, zo stond onlangs te lezen in een artikel in NRC Handelsblad. In Tilburg probeert Lucas Smits, beter bekend als The Wasted Chef, iets aan die voedselverspilling te doen. "Als chef in de Tilburgse horeca viel het mij op hoeveel voedselverspilling komt kijken bij het koken voor een groot publiek. Ik heb een hekel aan het weggooien van voedsel. Dit inzicht heeft mij een nieuwe uitdaging gebracht. Koken voor diners aan huis waarbij ik word uitgedaagd om mooie producten volledig te verwerken: van schil tot pit", aldus Lucas. Hij onderscheidt zich van de traditionele kok voor besloten diners en catering, door een zo compleet mogelijke verwerking van producten. Zo gooit hij bij het schillen van de wortel de schil en kontjes niet weg maar verwerkt hij deze restanten met zijn kalfsfond in een lekkere rode wijnsaus bij het hoofdgerecht. In het Milieucafé serveerde de Wasted Chef enkele amuses.
Muziek en entertainment
De 20-jarige singer-songwriter Oliver Pesch komt uit Rotterdam, maar studeert aan de Tilburgse Rockacademie. Hij laat zich naar eigen zeggen inspireren door de blues en folk van de jaren zestig en zeventig, met name door The Beatles, James Taylor, Paul Simon en Crosby, Stills & Nash. Hij trad al op op Festival Mundial, het Bevrijdingsfestival in Rotterdam en won in 2016 de Kunstbende. Momenteel werkt hij aan zijn eerste solo-EP.
De afsluiting van de avond lag als vanouds in de handen van de heren van het Environmental Lounge Cafe. We hebben er weer van genoten!
Volgend artikel: Ons kostbare water
Debat over natuur in de stad
Arianne Vijge
John Kwaks
Leonie Reinders
István Koller
The Wasted Chef
Muziek: Oliver Pesch