2014

Een toost op de EU

Het Milieucafé valt op dezelfde dag als de verkiezingen voor het Europees parlement. Kranten hebben wekenlang volgestaan over de verwachte lage opkomst. Het viel een beetje mee maar op de uitslag zullen we nog wel een tijd moeten wachten. 26 mei volgen de voorlopige resultaten, 30 mei de definitieve. Frans Post houdt even een peiling in de zaal. Vrijwel het voltallige publiek blijkt de gang naar de stembus te hebben gemaakt. Atypisch maar verder prima.

Europese producten kunnen op veel meer sympathie rekenen dan Europese politici, stelt Frans Post. Daarom is besloten om Marcel Kattestaart op het podium te vragen. "Marcel doet veel goede werken met zijn wijnhandel Henri Bloem. Al was het maar omdat hij het Milieucafé sponsort."

Frans legt uit dat hij met Marcel enige wijnen aan een onderzoek heeft mogen onderwerpen. Biologische wijnen natuurlijk, want het was voor het Milieucafé. Daarbij heeft hij zich verbaasd over de regelgeving. De verwachting was dat deze redelijk simpel kon blijven. "Zoiets als: Niet spuiten met gif, en de druiven bij volle maan laten plukken door ongeschoren druïden waarna kruidenvrouwtjes met blote voeten de druiven dienen plat te trappen." De zaal krijgt nu ook de smaak van de wijn te pakken.

Frans projecteert op het scherm de tekst van de ambtelijke richtlijn en die blijkt gigantisch. Kijken we hier aan tegen weer een voorbeeld van Europese bemoeizucht? verzucht de presentator tegen de wijnverkoper.
"Wat is bemoeizucht," relativeert Marcel Kattestaart. "Regelgeving moet er nu eenmaal zijn. En als je alle uitzonderingen probeert uit te sluiten, zit je zo op een lange tekst."

Maar biologische wijn is toch een simpel proces. Hoe moeilijk kan het zijn? Wat kan daarbij nou mis gaan? werpt Frans op.
Daar blijkt toch niet veel voor nodig, weet Kattestaart. "Ik weet in het Italiaanse Piemonte een prachtige wijngaard te liggen van 6 hectaren. De wijnboer doet niets verkeerds. Hij spuit niet, hij werkt biologisch. De bestrijding van ongedierte gebeurt heel voorzichtig met biologische pasta's. In alle rust produceert deze boer een paar hectoliter per hectare."

Frans begint het helemaal voor zich te zien. "Echter," gaat Kattestaart verder. "De buren van deze wijnboer spuiten continu als een gek, iedere twee a drie weken. Dan moet men zich gaan afvragen: gaat er niets van al dat gif door de lucht, of door de grond, of via het oppervlaktewater. Het is vrijwel zeker dat deze bioboer daar last van krijgt. En zijn wijn dus ook."

Zo ontstaan dus al die regels. Er zijn ook normen voor de toegestane hoeveelheden sulfiet, weet Frans. Dat is het spul waar je soms wel hoofdpijn van krijgt. In hoeverre zijn die normen dan nodig? Een beetje sulfiet in de wijn is toch normaal?
Marcel Kattestaart beaamt dat sulfiet van nature in de grond zit. "Je vindt het ook in spinazie. Echter het klopt dat je er echt teveel van kunt gebruiken. Daarom moet het op het etiket staan, al was het maar omdat mensen er last van kunnen hebben. De een wat meer dan de ander, natuurlijk."

Bubbels
Frans heeft ook Amerikaanse wijn onderzocht. "Op die etiketten staat werkelijk van alles. Bijvoorbeeld dat zwangere vrouwen en chauffeurs geen alcohol moeten drinken. Op mij maakt dat een zeer betuttelende indruk. Dus eigenlijk kun je zeggen dat Europa helemaal niet zo betuttelend is."

Tot hilariteit van de zaal wordt het onderwerp Europa hiermee afgesloten. Kattestaart heeft een Spaanse cava meegenomen om met de wethouders Berend de Vries en Mario Jacobs, te gaan proosten op de coalitie. Berend de Vries verbaast zich openlijk over het verschil in bejegening: vier jaar geleden was hij gewaarschuwd voor het Milieucafé en werd hem op de sofa, het vuur aan de schenen gelegd. Nu wordt er feestelijk getoost...

"Hoe kun je nu het verschil zien tussen deze klasse bubbels, en de prosecco van 3 euro die u koopt bij de discounter," vraagt de onverstoorbare wijnhandelaar zich retorisch af. "Welnu. In deze cava zit natuurlijke koolzuur. Dit wil ik graag meegeven aan de nieuwe coalitie. Bij de goedkope grootgrutter wordt de koolzuur erin gespoten. Deze hier ontstaat tijdens het rijpen. En hoe kun je dat zien dames en heren? Kijk, de belletjes ontstaan onderin het glas, op het diepste punt."

Met deze wijze les en nuttige informatie is de weg vrij voor het volgende onderwerp.

 

 


Volgend artikel: Het nieuwe college

Frans Post en Marcel Kattestaart

Toost op het nieuwe college


Foto’s: Wendy Presser

Verslag: Hans van den Berk