2016

Voedselverspilling: Genoeg geWASTE

De volgende gast Jan Vugts komt, ook gezeten op de bank van La Poubelle, praten over een nieuw initiatief. Zijn Bureau Ver(?)Antwoord start komende november een project om voedselverspilling in Tilburg terug te dringen. Daar is het in het Milieucafé al eerder over gegaan.

Jan is een oude bekende want eerder hadden we het over eerlijke handel. Ook zijn actie met eerlijke chocoladeletters is bekend in Tilburg. Waarom kiest hij nu voor voedselverspilling? Hij blijkt zich simpelweg eraan te ergeren. "Het is niet de bedoeling dat je iets koopt om het weg te gooien. Ikzelf kom uit een boerengezin waarin niets werd verspild. Dat kregen we van huis uit mee."

Vugts heeft de actie 'Genoeg geWASTE' gedoopt. Hij loopt van 30 oktober tot 19 november. Naast persberichten schrijft hij alle politieke partijen aan en stimuleert leden om mee te doen. Doel van de novemberactie -strategisch getimed voor de feestdagen- is om minimaal 200 huishoudens in Tilburg te laten meedoen met een actie om hen 30 procent minder te laten weggooien. De opzet: houd drie weken gedetailleerd bij wat je weggooit. Na week 1 is een persoonlijke nulmeting voorzien. Als mensen die opsturen krijgen ze tips van Bureau Ver(?)Antwoord retour.

Ruiken
Michel Jehae laat een indrukwekkende lijst zien van wat hij zelf heeft weggegooid. Het duurt even voordat de zaal doorkrijgt dat het een fake-lijst is want de hoeveelheden ogen af en toe toch wel grotesk. Wat of Jan Vugts hem adviseert? Onverstoorbaar produceert Jan zijn adviezen: "Bij vlees is het eenvoudig. De THT-datum is niet zaligmakend. Je kunt altijd prima ruiken of vlees nog goed is voordat je het weggooit. Chocolade is ook zoiets. Soms zit er wat uitslag op, maar dat is helemaal niet erg."

Bij nadere beschouwing van Michels lijst gaat Vugts verder: "Volgens mij ga jij zonder lijstje boodschappen doen. Mensen kopen dan als regel structureel te veel in." Mensen kunnen zich in de pauze al aanmelden om mee te doen met Genoeg geWASTE. Jan heeft ook nog de tip om jezelf te belonen: stop het niet-weggegooide geld in een pot en doe iets leuks met het eindbedrag. Zo wordt goed omgaan met voedsel ook nog plezierig.

Het onderwerp voedselverspilling komt in een volgend Milieucafé terug. Dan gaan we het hebben over restaurants.

 

 


Volgend artikel: Biologische kaas

Jan Vugts

Michel Jehae en Jan Vugts

Michel Jehae en Jan Vugts


Foto's: Bianca Vleugels

Verslag: Hans van den Berk